Ne radu do groba

Jučer se u Zagrebu održao prosvjed protiv reforme mirovinskog sustava koja se idući tjedan izglasava u Saboru. Slušajući gazde iz Bruxellsa, vlada podiže dob za umirovljenje s 65 na 67, a one koji se tom pravilu ne pokore – dakle, radnike koji se nakon desetljetnog teškog rada “potroše” prije 67 – planira kazniti manjim iznosom mirovine. Na jučerašnjem prosvjedu tisuće su ljudi poručile Vladi da ne žele crnčiti do smrti.

Pored lidera sindikalnih središnjica, s pozornice smo mogli čuti i govore radnika. Dok su se neki sindikalni vođe pozivale na domoljublje ili pozdravljali predsjednika opozicijske, tobožnje socijaldemokratske stranke, radnik koji radi u komunalnoj službi, na otvorenom, po svim vremenskim uvjetima, kroz čije ruke prođe nekoliko stotina kanti i kontejnera i koji već iza sebe ima operaciju koljena, najbolje je objasnio zašto ova “reforma” ne smije proći.

“Gledajući starije kolege, jasno mi je da sa 65 a kamoli sa 67 godina starosti ne bih mogao raditi ovaj posao. Ovakav prijedlog smatram ponižavajućim ne samo za sebe nego za sve radnike”, rekao je radnik, a tisuće su ga pozdravile pljeskom.

Dodajmo i to da je omjer broja umirovljenika naspram broja radnika zbog kojeg je mirovinski sustav u katastrofalnom stanju također rezultat vladine politike. Ova, kao i svaka dosadašnja, vlast konstantno je gazila radnička prava pa svakodnevno masa radnika odlazi raditi izvan Hrvatske.

Mi nećemo odgovarati za njihove greške! Nitko od nas neće raditi do groba!